portal o kosmetyce naturalnej
home o nas kontakt sitemap
co to znaczy inci?

lista substancji od a do z


polecany       neutralny       polecany z oraniczeniem
mało polecany       nie polecany       bez oceny


a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Pozostełe

w nawiasach podawane są nazwy polskie


  Alcohol (alkohol, spirytus, etanol)

pochodzenie: rózne, na ogól z fermentacji roślin o dużej zawartości skrobii lub cukru
działanie: działa na skóre odświeżająco, chłodząco, dezynfekująco, odtłuszczająco, myjąco, tonizująco, wspomaga ukrwienie skóry
używany jako: środek konserwujący, dezynfekujący, rozpuszczający (również w kosmetykach naturalnych)
Stosowany w kosmetyce naturalnej.
Jako składnik produktów do jedzenia i picia może ALKOHOL prawdopodobnie powodować, że tkanka jest bardziej podatna na choroby nowotworowe.
Płyny do płukania jamy ustnej, które zawierają 25% lub wiecej alkoholu, są podejrzane o wywoływanie raka jamy ustnej, języka, gardła.

  Ammonium laureth sulfate

pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
działanie: ma działanie myjące
używany jako: substancja aktywnie myjąca
Może działać podrażniająco na skórę.
Bazuje na emulgatorach PEG.

Wiecej o emulgatorach PEG w » niebezpieczne skŁadniki

  Ammonium thioglycolate

pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
działanie: -
używany w: środkach do trwałej ondulacji, do depilacji, można go używać tylko w zakładach profesjonalnych
Działa podrażniająco na skórę.

  Allantoin

pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
dzialanie: regeneruje komórki, zwalcza łupierz, wspmaga gojenie, tworzy nowe tkanki, uśmierza podrażnienia, stymuluje
używany jako: produkty na słońce, produkty do pielęgnacji ust, produkty przeciwłupieżowe
Bardzo dobrze tolerowany przez skórę.

  Aluminium silicate

pochodzenie: składnik pochodzenia mineralnego
działanie: -
używany jako: środek trący w peelingach

  Aluminium stearate

pochodzenie: składnik pochodzenia mineralnego
działanie: hamuje pocenie
używany jako: stabilizator, środek koloryzujący - barwa biała, substancja żelująca
Stosowany w kosmetyce naturalnej.
Zapalne reakce skóry.

  amyl cinnamal

pochodzenie: składnik pochodzenia chemicznego
działanie: -
używany jako: substancja zapachowa, substancja uzupełniająca
Stosowany w kosmetyce naturalnej.
Może stanowić zagrożenie jedynie dla osób uczulonych na substancje zapachowe.

sklep z certyfikowanymi kosmetykami naturalnymi firm:
- ava - polskie kosmetyki
- alva
- lavera
- logona
- martina gebhardt naturkosmetik
- sante
- tautropfen
- weleda
- heliotrop
- annemarie börlind
- sonett
- eco cosmetics
» wejście do sklepu

Katalog Stron Kobiecych

testy nowych produktów

(pazdziernik 2012)
» SZAMPONY PRZECIWŁUPIEŻOWE (26 produków)

(lipiec 2012)
OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA (22 produkty)

(maj 2012)
» KOSMETYKI DLA MĘŻCZYZN
(45 produktów)




» testy z roku 2012
» testy z roku 2011
» testy z roku 2010
» testy z roku 2009
» Testy z roku 2008
» testy z roku 2007

copyright © 2007-2012 zdrowe-kosmetyki.pl