portal o kosmetyce naturalnej
home o nas kontakt sitemap
co to znaczy inci?

lista substancji od a do z


polecany       neutralny       polecany z oraniczeniem
mało polecany       nie polecany       bez oceny


a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Pozostełe

w nawiasach podawane są nazwy polskie


  Cocamidopropyl Betaine

pochodzenie: przeważnie pochodzenia roślinnego
działanie: -
używany jako: substancja aktywnie myjąca, tensyd - substancja powierzchniowo czynna

  Citric Acid (kwas cytrynowy)

pochodzenie: pochodzenia roślinnego, w kosmetyce stosowana substancja identyczna do naturalnej wyprodukowana w biotechnologii
działanie: wspomaga działanie ochronne antyoksydantów
używany jako: zmiękczacz, środek konserwujący, regulator kwasowości, przeciwutleniacz
Może zawierać pozostałości alergizujące.

  Coco-Glucoside

pochodzenie: substancja pochodzenia roślinnego - uzyskana ze skrobii kukurydzianej i oleju kokosowego
działanie: -
używany jako: substancja aktywnie myjąca, tensyd - substancja powierzchniowo czynna

  Cetyl Alcohol (alkohol cetylowy)

pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
dzialanie: wygładza, nawilża
używany jako: emulgator, emolienty, regulator lepkości
Może zatykać pory skórne.

  Coco-Betaine

pochodzenie: przeważnie substancja pochodzenia roślinnego
działanie: -
używany jako: substancja aktywnie myjąca, tensyd - substancja powierzchniowo czynna

  citral

pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
działanie: -
używany jako: substancja zapachowa, dodatek

  citronellol

pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
działanie: -
używany jako: substancja zapachowa, uzupełniająca

  Ceteareth-33

pochodzenie: składnik róznego pochodzenia - półsyntetyczny
działanie: -
używany jako: emulgator w emulsji typu O/W (olej w wodzie), substancja aktywnie myjąca, odpowiedzialna za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów.
Bazujący na PEG (glikol polietylenowy).

Wiecej o emulgatorach PEG w » niebezpieczne skŁadniki

  Calendula Officinalis (Nagietek lekarski)

pochodzenie: składnik pochodzenia roślinnego
działanie: ukrwiająco, leczniczo, hamuje zapalenia skóry, antyseptycznie, regenerująco
używany jako: emolienty, substancje aktywne
Stosowany w kosmetyce naturalnej.
Pomocny przy leczeniu niewielkich ran, wyśmienicie pielęgnuje skórę i jest przez nią bardzo dobrze tolerowana. Nagietek jest używany w wielu produktach pielęgnacyjnych dla niemowląt i dzieci oraz w kremach ochronnych.

  Cinnamal

pochodzenie: składnik pochodzenia chemicznego
działanie: -
używany jako: substancja zapachowa
Stosowany w kosmetyce naturalnej.
Może wywoływać alergie.

sklep z certyfikowanymi kosmetykami naturalnymi firm:
- ava - polskie kosmetyki
- alva
- lavera
- logona
- martina gebhardt naturkosmetik
- sante
- tautropfen
- weleda
- heliotrop
- annemarie börlind
- sonett
- eco cosmetics
» wejście do sklepu

Katalog Stron Kobiecych

testy nowych produktów

(pazdziernik 2012)
» SZAMPONY PRZECIWŁUPIEŻOWE (26 produków)

(lipiec 2012)
OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA (22 produkty)

(maj 2012)
» KOSMETYKI DLA MĘŻCZYZN
(45 produktów)




» testy z roku 2012
» testy z roku 2011
» testy z roku 2010
» testy z roku 2009
» Testy z roku 2008
» testy z roku 2007

copyright © 2007-2012 zdrowe-kosmetyki.pl