portal o kosmetyce naturalnej
home o nas kontakt sitemap
co to znaczy inci?

lista substancji od a do z


polecany       neutralny       polecany z oraniczeniem
mało polecany       nie polecany       bez oceny


a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Pozostełe

w nawiasach podawane są nazwy polskie


  PROPYLENE GLYCOL (glikol propylenowy)

pochodzenie: substancja pochodzenia chemicznego - otrzymywana z ropy naftowej
działanie: utrzymujące wilgoć
używany jako: środek rozpuszczający, humektanty
Może wywoływać alergie, w wysokim stężeniu działa podrażniająco na skórę.

  Paraffinum Liquidum (olej parafinowy)

pochodzenie: substancja pochodzenia chemicznego - otrzymywana z ropy naftowej
działanie: ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się włosów, nawilżające, wygładzające, ochronne, sprawia, że skóra staje się elastyczna i gładka
używany jako: lipid, emolienty, substancja antystatyczna, środek rozpuszczający
Tworzy tłusty film, powodując zatykanie porów, przez co skóra pozostaje bez dostępu tlenu.
W kosmetyce naturalnej w miejsce parafiny stosowane są oleje: migdałowy, avokado, i inne.

  persea gratissima (awokado)

pochodzenie: składnik różnego roślinnego
działanie: -
używany jako: substancja aktywna, emolienty
Stosowany w kosmetyce naturalnej.

  petrolatum (wazelina)

pochodzenie: substancja pochodzenia chemicznego - otrzymywana z ropy naftowej
działanie: ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się włosów, nawilżające
używany jako: emolienty, substancja antystatyczna
Tworzy tłusty film, powodując zatykanie porów, przez co skóra pozostaje bez dostępu tlenu.

  ppg-15

pochodzenie: w przewżającej części pochodzenia roślinnego
działanie: antystatyczne, poprawia rozczesywanie włosów
używany jako: składnik produktów pielęgnacyjnych do włosów

  Propylparaben

pochodzenie: składnik różnego chemicznego
działanie: -
używany jako: środek konserwujący
Posiada właściwości mocno alergizujące.

Wiecej o parabenach w artykule » niebezpieczne skŁadniki

  PROPOLIS CERA (kit pszczeli)

pochodzenie: składnik pochodzenia zwierzęcego
działanie: konserwujące
używany jako: substancja aktywna
Może wywoływać alergie, w wysokim stężeniu działa podrażniająco na skórę.

sklep z certyfikowanymi kosmetykami naturalnymi firm:
- ava - polskie kosmetyki
- alva
- lavera
- logona
- martina gebhardt naturkosmetik
- sante
- tautropfen
- weleda
- heliotrop
- annemarie börlind
- sonett
- eco cosmetics
» wejście do sklepu

Katalog Stron Kobiecych

testy nowych produktów

(pazdziernik 2012)
» SZAMPONY PRZECIWŁUPIEŻOWE (26 produków)

(lipiec 2012)
OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA (22 produkty)

(maj 2012)
» KOSMETYKI DLA MĘŻCZYZN
(45 produktów)




» testy z roku 2012
» testy z roku 2011
» testy z roku 2010
» testy z roku 2009
» Testy z roku 2008
» testy z roku 2007

copyright © 2007-2012 zdrowe-kosmetyki.pl