Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Taki stan prowadzi do nieprawidłowego stężenia glukozy we krwi, a to najkrótsza droga do cukrzycy typu 2. Dieta jest bardzo ważna w insulinooporności. To dzięki niej można wspomóc organizm. Insulinooporość czego nie jeść, a jakie produkty spożywać, by czuć się dobrze?
Jakich produktów należy unikać w insulinooporności?
Zastanawiając się insulinooporność czego nie jeść, by czuć się dobrze należy pamiętać o unikaniu tłuszczów. Bardzo ważna jest rezygnacja z nasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy je w maśle, mleku, żółtym serze, oleju palmowym, śmietanie, jajkach, serach twarogowych czy mięsie takim jak wołowina, wieprzowina czy baranina.
Kolejnym produktem, który musi zostać ograniczony w diecie, jest cukier. Należy uważać również na cukry, które są ukryte. Sosy, ketchupy czy płatki śniadaniowe mają dużo więcej cukru niż się nam wydaje. Jest to bardzo niebezpieczne, gdyż na co dzień nie uświadamiamy sobie ilości spożywanego cukru. Ograniczenie słodzenia kawy czy herbaty nie gwarantuje rezygnacji z cukru!
Koniecznie należy również ograniczyć spożywanie słodyczy. Ciasta, batony czy cukierki powinny być wykluczone z diety. Unikamy również produktów, które zawierają sacharozę, fruktozę, syrop glukozowo-fruktozowy czy glukozę. Chcąc zdrowo się odżywiać konieczne jest czytanie etykiet, które znajdują się na produktach.
W isulinooporności należy również unikać białej mąki oraz ryżu. Rezygnujemy z pieczywa tostowego oraz pszennego. Warto zastąpić je ciemnym pieczywem, które ma dużo niższy indeks glikemiczny.
Ważne jest również przygotowanie potraw. Unikamy smażenia oraz pieczenia. Warto gotować produkty na parze, która pozwala na zachowanie największej ilości wartości odżywczych, które znajdują się w produktach.
Do picia najlepsza jest woda. Należy unikać soków, nektarów oraz musów owocowych.
Insulinooporność – co jeść?
W insulinooporności najważniejsze jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Ważne są również regularne posiłki. Mimo iż duże znaczenie ma odpowiednia waga nie chodzi o zrzucenie nadmiernych kilogramów przy pomocy „diety cud”, tabletek odchudzających czy głodówek. Ważne jest wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
W diecie bardzo ważne są warzywa i owoce. Mają one niski indeks glikemiczny, dużo wody, są nisko kaloryczne i zawierają błonnik pokarmowy, który ułatwia pracę jelit oraz wspomaga trawienie. Maliny, jagody, borówki, truskawki czy jabłka najlepiej łączyć z jogurtem, orzechami oraz cynamonem. Takie połączenie nie spowoduje gwałtownego wzrostu cukru.
Błonnik można również znaleźć pieczywie pełnoziarnistym, ciemnym ryżu i makaronie, soczewicy, grochu, ziarnach oraz nasionach.
W isulinooporności bardzo ważna jest regularność spożywanych posiłków. W walce o zdrowie nie można zapominać o aktywności fizycznej. Nie znaczy to, że musimy trenować na siłowni czy brać udział w męczącym treningu fitness. Osoby, które rozpoczynają swoją przygodę ze sportem mogą wyjść na dłuższy spacer, pojeździć na rowerze czy iść z przyjaciółmi na basen.