Jak zrobić owsiankę?

Owsianka to niezwykle popularny pomysł na śniadanie. Jest ona bardzo zdrowa, ponieważ zawiera potrzebne dla organizmu węglowodany.

Co to jest owsianka?

Owsianka to śniadanie często wybierane przez sportowców. Jest ona przez nich wybierana z uwagi na fakt, że po zjedzeniu pęcznieje ona w żołądku, co objawia się tym, że dłużej czuć się można najedzonym.
Płatki owsiane są źródłem błonnika, który odpowiedzialny jest za poprawę trawienia oraz przyśpiesza przemianę materii. Jest to również posiłek skierowany do osób na diecie, ponieważ zawarte w płatkach węglowodany trawią się długo, dzięki czemu dostarczają energii powoli.

Owsianka zawiera wiele substancji, których każdy z nas potrzebuje po to, aby być pełnym energii. W płatkach zawarte jest dużo żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny. Dzięki hemoglobinie możliwe jest transportowanie tlenu do komórek w ciele. To właśnie niedobór żelaza wywołuje uczucie zmęczenia oraz osłabienia. Ponadto w płatkach owsianych znajduje się również sporo witamin z grupy B. Witaminy te również dają energię oraz wpływają pozytywnie na działanie układu nerwowego.

Czego dostarcza owsianka?

Owsianka ma ogromny wpływ na poziom cholesterolu. Według ekspertów błonnik, który znajduje się w owsiance, jest odpowiedzialny za obniżanie złego cholesterolu, dzięki czemu do krwiobiegu dostaje się go mniej. Po to, aby zbić cholesterol, należy codziennie spożywać kilka gramów błonnika. Z racji na to, że w owsiance znajduje się nawet 10g błonnika na 100 gramów płatków, warto jest po nią sięgać jak najczęściej.

Owsianka ma również ogromny wpływ na prawidłową pracę jelit. Płatki uznaje się za naturalny środek przeczyszczający. Dzieje się tak, ponieważ płatki zawierają dużo błonnika, który działa na zaparcia.
Według badań ekspertów przeprowadzonych kilka lat temu, udowodniono, że spożywanie dużej ilości płatków owsianych chroni przed rakiem jelita. Taki nowotwór niestety coraz częściej dotyka wielu osób w Polsce.
Płatki owsiane są również źródłem niezwykle ważnego beta-glukanu, który sprawa, że uczucie głodu jest zniwelowane.

Jak zrobić owsiankę?

Przygotowanie owsianki jest bardzo prostym procesem. Gotowanie należy rozpocząć od zalania płatków zimnym płynem np. mlekiem lub wodą. Tak zalane płatki należy trzymać przez około pół godziny. Następnie wystarczy takie płatki doprowadzić do wrzenia, proces taki trwa najczęściej około 5 minut. Po ugotowaniu należy zdjąć owsiankę z ognia i odstawić, aby wystygła. Na koniec dodać należy swoje ulubione składniki, aby owsianka nabrała ciekawych i przyjemnych smaków.

Redakcja zdrowe-kosmetyki.pl