Ocet z rokitnika – właściwości

Ocet z rokitnika to bogate źródło witaminy C, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy. Najlepiej wybierać produkty pochodzące bezpośrednio od niewielkich producentów. Tylko wtedy mamy pewność, że ocet został wyprodukowany wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych sztucznych konserwantów, czy chemicznych dodatków. Co warto wiedzieć o occie z rokitnika? Sprawdźmy!

Ocet z rokitnika – pochodzenie

Rokitnik swoje korzenie zapuścił dosłownie na azjatyckich stepach i są to jego rodzinne strony. Owoce rosną również w Polsce, u wybrzeży Bałtyku, a także wysoko na terenie Pienin. W Pieninach jest jednak pod ochroną, więc całkowicie zabronione jest zbieranie go w tym rejonie. 

Uprawa rokitnika – jak to zrobić i kiedy zbierać owoce?

Uprawa rokitnika wcale nie jest czymś, co od właściciela będzie wymagało dużych poświęceń. Najważniejszą wiedzą na ten temat jest to, aby kupić rośliny męskie oraz żeńskie. Rokitnik jest to bowiem roślina dwupienna, więc krzewinki męskie produkują pyłek do zapłodnienia kwiatów żeńskich, dzięki czemu mogą urosnąć piękne i ze wszelkimi, najlepszymi właściwościami.

Rokitnik jest pomocny nie tylko dla ludzi, ale także dla innych roślin w ogrodzie, czy ptaków. Świetnie sobie radzi jako żywopłot w ogrodzie, jest on bowiem kolczasty, dzięki czemu stanowi doskonałą naturalną barierę przed nieproszonymi gośćmi. Rokitnik jest dodatkowo ulubieńcem ptaków. Ratuje on zimą aż do 40 gatunków.

Owoce rokitnika najlepiej zbierać zimą, ponieważ właśnie wtedy mają najlepszy smak oraz najwięcej, pozytywnych właściwości. Jagody, które solidnie nie przemarzną, są cierpkie i nawet nieprzyjemnie pachną, co odrzucać może nas od zjedzenia tego świetnego owocu. Najlepszym terminem na zbiór jest styczeń.

Rokitnik i jego właściwości – kiedy warto po niego sięgać?

Przechodzimy do najważniejszego punktu tego artykułu, czyli właściwości owoców rokitnika. Oleje, nalewki, konfitury, kupić można oczywiście w sklepach zielarskich, stacjonarnie, czy z pomocą Internetu, jednak po co przepłacać, skoro uprawa wcale nie jest trudna? Robienie octów również nie należy do najtrudniejszych zadań, jednak tutaj potrzeba już nieco zaangażowania, dlatego lepiej postawić na sprawdzony produkt ze sklepu. 

Owoce rokitnika traktowane są jako bomba multiwitaminowa, dlatego ludzie coraz częściej zaczynają go uprawiać, a także suplementować. Dzięki rokitnikowi można uniknąć odmrożenia, a także poprawić krążenie w danym miejscu – jest on dodatkowo świetny do masażu. Rokitnik również zwiększa apetyt, a nawet goi blizny poparzeniowe. Oto co jeszcze warto wiedzieć o rokitniku. 

  • Łagodzi bóle mięśni i stawów,

  • poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki ogromnej zawartości witaminy C,

  • zapobiega powstawaniu stanów zapalnych,

  • wpływa korzystnie na układ trawienny,

  • poprawia funkcjonowanie wątroby,

  • nadaje ciału kolor opalenizny, dzięki zawartości beta-karotenu,

  • rokitnik zawiera także witaminę E, która zatrzymuje procesy starzenia się skóry.

Olej rokitnikowy goi nie tylko blizny i wypryski, ale również nadżerki, które powstawać mogą w jelitach. Leczy on nawet wrzody żołądka, czy dwunastnicy. Olej pomoże także podczas przeziębień i innych chorób, podczas których występują problemy z bolącym gardłem. Wystarczy wtedy nalać pełną łyżeczkę roztworu i powoli ją ssać. Rokitnik szybko zadziała, a uciążliwy ból minie w mgnieniu oka!

Materiał zewnętrzny

Redakcja zdrowe-kosmetyki.pl